Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
Facebook Twitter YouTube Rss_feed

California Vintage

Αξιολόγηση χρηστών: ONONONONON / 136
Φτωχό Αριστο 
Έχει γραφτεί από Doom

Cali_vintage3

Μετά απο πέντε χρόνια συμβίωσης με την California Vintage και αρκετά ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δύο ερωτήσεις μου έρχονται στο μυαλό:
Α/ Πως συμπεριφέρθηκε η μηχανή σε αυτό το διάστημα; Β/ Μετάνιωσα που την πήρα; Ευτυχώς οι απαντήσεις είναι εύκολες! Α/Πολύ καλά Β/ Ποτέ!

Πως την πήρα
Δεν μπορώ να πώ οτι ήμουν αναβάτης που προτιμάει τα μεγάλα cruiser, καθώς δεν είχα παλαιότερα ποτέ και είναι μια κατηγορία που δεν με απασχολούσε. Πως έμπλεξα; Η αλήθεια είναι οτι πάντα όταν έβλεπα μια φωτογραφία της California GT 850 του 1972, αναφωνούσα "Τι κούκλα!!!", αλλά λίγο οτι η αξία της έχει ανέβει ως κλασική μοτοσυκλέτα πλέον, λίγο οτι δύσκολα βρίσκεις κάποια  καλή μεταχειρισμένη και μόνο στο εξωτερικό,  με απέτρεπαν απο το να κινηθώ και μόνο το όνειρο απέμενε. Το 2007 η Moto Guzzi γιόρταζε τα 35 χρόνια California, και χτύπησε στην καρδιά όλων με την Vintage, μια σύγχρονη-retro μοτοσυκλέτα, με πολλά στοιχεία  του αρχικού σχέδιου της California του 1972. Μαύρη βαφή με λευκές ρίγες, χρώμια, ζάντες ακτινωτές Borrani, βαλίτσες σε σχήμα "δάκρυ", το στρογγυλό πίσω φανάρι, εεε! δεν άντεξα και βρήκα τον τρόπο να αγκαλιαστούμε! Δεν έκανα test drive, δεν διάβασα χαρακτηριστικά, ήταν ένας κεραυνοβόλος έρωτας που πάντα κρύβει την πιθανότητα να πάνε και όλα στραβά, αν και η μηχανική απλότητα της, με tonti πλαίσιο και integrale, συνδυασμένη με το παλιό look και το Ιταλικό σχέδιο μιλούσαν στην καρδιά μου.

Εργονομία
Για ασυνήθιστους αναβάτες σε cruiser (όπως ήμουν και εγώ), οι εκπλήξεις είναι τα "πατάκια", (floorboard ελληνιστί) καθώς η μοτοσυκλέτα δεν έχει μαρσπιέ (ποδωστήρια), όπως και οι λεβιέδες ταχυτήτων και φρένου. Ο λεβιές ταχυτήτων είναι μύτη-τακούνι με το κλασικό 5αρι σασμάν της Guzzi, αλλά λόγω του οτι δεν υπάρχει χώρος ανάμεσα στον λεβιέ και το πατάκι για να αλλάζεις ταχύτητες όπως στις άλλες μοτοσυκλέτες, για ανέβασμα ταχύτητας πρέπει να χρησιμοποιείς το τακούνι του λεβιέ. Και οι δύο λεβιέδες ζητάνε το πόδι σου να σηκώνεται  απο το πατάκι σε κάθε ενέργεια, λίγο περίεργο  για όσους δεν οδηγούν cruiser. Συνηθίζετε? συνηθίζετε και σχετικά γρήγορα, καθώς οι απαιτήσεις για αλλαγές ταχυτήτων είναι μικρές λόγω ροπής κινητήρα, όσο για το φρένο αφού η μοτοσυκλέτα έχει integrale και το κύριο φρένο της είναι ο λεβιές του ποδιού, είσαι αναγκασμένος να το συνηθίσεις για να επιζήσεις!, αν και όσοι έχουν παλαιότερα Guzzi όπου το integrale ήταν κανόνας, έχουν ήδη αυτό τον αυτοματισμό.
Το τιμόνι είναι μεγάλο, το τζάμι επιβλητικό, και η σέλα τεράστια. Κάθεσαι με έναν τελείως χαλαρό τρόπο με πόδια και χέρια σε φυσικές γωνίες,  και για ανάστημα 1,75-1,80 cm το τζάμι προσφέρει πλήρης κάλυψη σε πρόσωπο και ώμους. Φυσικά δεν είναι το τελειότερο αεροδυναμικά (να βρώ και μια ατέλεια!), αλλά σε ταχύτητες που κατα πολύ υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας αλλά και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Ο συνεπιβάτης έχει το δικό του "οικόπεδο" να καθίσει και είναι πολύ δύσκολο να αισθανθείς στριμωγμένος στην California. Το κεντρικό στάντ είναι απο τα καλύτερα ζυγισμένα στάντ και στήνει την βαριά μοτοσυκλέτα με ελάχιστη δύναμη απο τον αναβάτη. Το πλάγιο στάντ είναι εύκολο στο άνοιγμα, πολύ μακρύ, και με μεγάλο πέλμα με αποτέλεσμα να είναι πολύ πρακτικό και ασφαλές σε επιφάνειες με κλίση, αλλά θέλει μακρύ πόδι για να το κλείσεις όταν είσαι επάνω στην μοτοσυκλέτα. Πιθανότητα να χαμογελάσουν γύρω σου αν δεν τα καταφέρνεις!

Cali_vintage1Κινητήρας και κραδασμοί
Για όσους έχουν/είχαν Μoto Guzzi, θα αισθανθούν σπίτι τους, ο κλασικός V90, διβάλβιδος, με δύο μπουζί στον κύλινδρο, με καλό χάρτη ψεκασμού χωρίς τρύπες κλπ, ροπή, και το χαρακτηριστικό ήχο και αίσθηση που μαγεύει όλους τους guzzisti. Όποιοι δεν είχαν πριν Guzzi,  θα εντυπωσιαστούν απο την ροπή και θα ανακαλύψουν οτι είναι απο τους λίγους κινητήρες που δεν τελειώνουν στην μέγιστη ροπή τους όπως άλλα ανταγωνιστικά cruiser, αλλά ανεβάζουν εντυπωσιακά σε τρελλές ταχύτητες για την κατηγορία. Ουσιαστικά είναι ο κινητήρας της Breva 1100,  αλλά με το παραδοσιακό κάρτερ οπτικά και λειτουργικά, που πρέπει να αφαιρεθει στο service για την αλλαγή του  εσωτερικού φίλτρου λαδιού. Η Moto Guzzi έχει πετύχει ώστε οι original Lafranconi να περνάνε προδιαγραφές αλλά να έχουν και ένα υπέροχο ήχο, χωρίς να δημιουργείτε η ανάγκη για aftermarket εξατμίσεις. Οι κραδασμοί δεν ενοχλούν, περισσότερο τονίζουν τον χαρακτήρα, αν και ένα τσέκ απο καιρό σε καιρό για καμμία άτακτη βίδα χρειάζεται. Εγώ έχασα μια βίδα πίσω φλάς! Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος όμως οτι έφυγε απο τους κραδασμούς ή αν εξαρχής ήταν χαλαρή, καθώς δεν έχει επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Μελανό σημείο ήταν η ημέρα που επιστρέφοντας σπίτι είδα το πίσω φώς να γέρνει ανεξήγητα! Κοιτάζοντας προσεχτικά είδα οτι είχε κοπεί η μεταλλική βάση του και το φανάρι έμενε στην θέση του ευτυχώς κρατημένο απο το καλώδιο. Καθώς η βάση του πίσω φαναριού στηρίζεται με σινεμπλόκ στο φτερό, δεν μπορώ να φανταστώ οτι ήταν θέμα κραδασμών ή κακής στήριξης, και αυτό μάλλον ενισχύεται απο το γεγονός οτι όταν αγόρασα την καινούργια βάση  είχε γίνει αλλαγή κωδικού ανταλ/κου, οπότε σαν αστοχία του αρχικού προμηθευτή μου φαίνεται. Παράλληλα ψάχνοντας στο internet βρήκα και άλλους ιδιοκτήτες Cali Vintage 2007-08 με το ίδιο πρόβλημα, και μάλλον η βελτίωση έγινε το 2009. Μέχρι σήμερα, όλα καλά με την νέα βάση.

Cali_vintage2Φόρτωμα και βαλίτσες
Οι σκληρές βαλίτσες της Vintage είναι σαφώς όμορφες, αλλά και πρακτικές με κάποιους συμβιβασμούς. Ποιοί είναι αυτοί; Είναι μεγάλες, καλύπτουν σαφώς ταξίδι δυο ατόμων για αρκετές ημέρες, αλλά το  σχήμα "δάκρυ" και το οτι ανοίγουν απο επάνω κάνει το άνοιγμα τους στενότερο απο την υπόλοιπη βαλίτσα που πλαταίνει προς την βάση της. Χρειάζεται να τοποθετήσεις τα πράγματα που μεταφέρεις σε μικρότερες τσάντες, καθώς δεν αφαιρούνται εύκολα ( παξιμάδια) , αλλά ούτε έχουν λαβή μεταφοράς. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν είναι. Με λίγη οργάνωση ξεχνάς το πρόβλημα και απολαμβάνεις την μεγάλη χωρητικότητα τους. Προσοχή θέλουν επίσης στο άνοιγμα τους καθώς δεν έχει stop το καπάκι και άν ανοιχθεί άγαρμπα μπορεί να ανοίξει τέρμα, να χτυπήσει προς τα εμπρός... και σίγουρα δεν θέλεις να τις τραυματίσεις. Υπάρχει πλήρες ταξιδιωτικό σετ απο την Moto Guzzi για την Vintage που αποτελείται απο tank bag και tail bag για την σχάρα η οποία είναι βασικός εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας. Εγώ χρησιμοποιώ ένα μαγνητικό tank bag άλλης εταιρείας καθώς ο χώρος στο ρεζερβουάρ είναι μεγάλος, και στην σχάρα προτιμώ ένα cordura σάκκο μεγαλύτερου μεγέθους απο αυτόν της Guzzi σε συνθήκες πλήρους φορτίου, καθώς η όμορφα χρωμιωμένη σχάρα είναι πολύ γερή κατασκευή.

Φρένα και λάστιχα
Τα original Metzeler Lasertec με σαμπρέλα πάνω στις πανέμορφες Borrani (18" εμπ. 17" πίσω) ταιριάζουν στο χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας και έχουν την απαραίτητη αντοχή, καθώς έφτασα 16,000 χλμ με το πρώτο σετ. Ακόμα δεν έχω δοκιμάσει άλλης εταιρείας για να έχω σύγκριση. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών με τον εξοπλισμό που έχουν τα βενζινάδικα είναι λίγο δύσκολος, αν δεν έχεις μια βιδωτή γωνιακή βαλβίδα μαζί σου. Κούνημα της μοτοσυκλέτας στο κλείσιμο γκαζιού σημαίνει στην California οτι έχει πέσει η πίεση του εμπρός ελαστικού, καθώς είναι σημαντικό σε μια βαριά τουριστική μοτοσυκλέτα η σωστή πίεση των ελαστικών εμπρός-πίσω. Το integrale  συνδυασμένο με μεγάλους Brembo δίσκους υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις φρεναρίσματος, και είναι εντυπωσιακό πως ένα οικονομικό μηχανικό σύστημα συνδυασμένης πέδησης προσφέρει τόση ασφάλεια που σε κάνει να ξεχνάς  ABS κλπ., χωρίς να υποτιμώ τα σύγχρονα ηλεκτρονικά που σίγουρα θα τα δούμε σε επόμενα μοντέλα (Η  νέα 1400 Cali έχει σίγουρα ABS και καποια προγράμματα απόδοσης).

Cali_vintage6Τα παράπονα

Αν και δυσκολεύομαι να βρώ "πραγματικά" κακά σημεία στην California Vintage, το ποιό οφθαλμοφανές και μάλλον αθεράπευτο είναι ένα: η κλειδαριά της σέλας. Χρειάστηκα δύο χρόνια για να καταφέρω να ανοίγω και να κλείνω την σέλα, ευχαρίστως να βοηθήσω όποιον ακόμα υποφέρει, αλλά η κλειδαριά της σέλας είναι απαράδεκτη. Πρώτον το κλειδί δεν έχει διαδρομή, σχεδόν δεν ακούς τον ήχο απασφάλισης, μετά η σέλα δεν απελευθερώνεται πλήρως, και όταν πας να την κουμπώσεις ο θεός μαζί σου. Θυμάμαι να την κοιτάμε 3 άνθρωποι σε service κανα μισάωρο, και όταν μπήκε όλοι το αποδώσαμε σε θαύμα, καθώς κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει τι πραγματικά έγινε. Πέντε χρόνια μετά, το χέρι μου έχει αποκτήσει την μαγική κίνηση που χρειάζεται, αλλά αυτό είναι απαράδεκτο για την κατηγορία και το κοινό που απευθύνεται αυτή η μοτοσυκλέτα. Ανάκληση δεν έχει γίνει, και είναι ένα μελανό σημείο για την ποιότητα της Moto Guzzi. Ελπίζω στην California 1400 να βρούν κάποιο ποιό αξιοπρεπή τρόπο να ανοίγει η σέλα, και να μην χρειάζεται να γίνει φακίρης ο ιδιοκτήτης της.

Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά κόλπα

Η αλήθεια έιναι οτι τα ηλεκτρονικά gadget είναι στο έλάχιστο, συγκριτικά με παρόμοιες μοτοσυκλέτες. Το injection είναι της Magneti-Marelli μέσω δυο σωμάτων της Weber. Στο πλάι αριστερά χαμηλά βρίσκεται μια παροχή 12 volt  ρεύματος και παρότι το manual συνιστά να μην χρησιμοποιείτε εν κινήσει, δεν έχω δεί κάποιο πρόβλημα με την τροφοδοσία του GPS. To alternator είναι 350 Watt, όχι τόσο δυνατό όσο σε άλλες μοτοσυκλέτες και έχει αναφερθεί πολλές φορές πρόβλημα με την μπαταρία απο αναβάτες που συνηθίζουν να κινούνται με τους πλαινούς προβολείς πάντα ανοιχτούς, καθώς τα φώτα πορείας είναι επίσης πάντα ανοιχτά όπως ορίζουν οι κανονισμοί στις περισσότερες χώρες. Μάλλον το λάθος είναι της Guzzi καθώς μια φθηνή αλλαγή των 55 Watt λαμπτήρων με 35 Watt είναι η λύση που βρήκαν πολλοί ιδιοκτήτες μόνοι τους και λύνει το πρόβλημα. Εγώ προσωπικά, καθώς σπάνια χρησιμοποιώ τους extra προβολείς, έχω ακόμα τις 55W λάμπες χωρίς να έχω καποιο πρόβλημα με την μπαταρία στην ελάχιστη χρήση που κάνω. Τα όργανα είναι αναλογικά με όμορφες μαύρες πλάκες και μηχανικούς χιλιομετρητές, χωρίς οθόνες και κόλπα. Η αρχή μου είναι οτι όσο πιο απλό, τόσα λιγότερα να χαλάσουν, αλλά αυτό είναι προσωπικό γούστο. Κάποιος άλλος μπορεί να τα χαρακτηρίσει φτωχά, αλλά σίγουρα κανείς κακόγουστα.

Κόστος συντήρησης
Τίποτε ιδιαίτερο σε σχέση με τα άλλα Moto Guzzi  ώστε να ανεβαίνει το κόστος, μάλιστα λόγω διβάλβιδων κεφαλών έχει πιο εύκολη και φθηνή συντήρηση απο τα τετραβάλβιδα μοντέλα. Αν κάποιος τα καταφέρνει με τα μηχανικά είναι μια πολύ εύκολη μοτοσυκλέτα να κάνεις σέρβις, καθώς όλα είναι εύκολα προσβάσιμα (πχ για ρύθμιση βαλβίδων ούτε ντεπόζιτο δεν βγάζεις!) και με καλή μηχανολογική αντίληψη για να μην κάνεις εύκολα λάθος. Η κατανάλωση βενζίνης είναι σταθερή ανάμεσα στα 5,5-6lt/100χλμ. Το λάδι που γράφει το manual AGIP 10W60 Racing είναι κάπως ακριβό, αλλά τι είναι πια φθηνό στις ημέρες μας;

Cali_vintage4Στον δρόμο
Μια βαριά φορτωμένη μεγάλη μοτοσυκλέτα, που μόλις ξεκινήσει γίνεται μια ευέλικτη ζυγισμένη μπαλαρίνα (αν και λίγο φουσκωτή). Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας αδιαφορώντας για το φορτίο μετατρέπεται σε αυτόματη, καθώς μια ταχύτητα (5η) φτάνει για όλα. Επιταχύνει, προσπερνάει με άνεση, και μπορεί να ταξιδεύει στα 120-140χλμ με 3000-4000rpm  όλη ημέρα. Η έκπληξη έρχεται στους επαρχιακούς δρόμους, όπου το καλό ζύγισμα, η ροπή, τα καλά φρένα, το περιθώριο κλίσης, η ευστροφία του κινητήρα, μπορεί να σε κάνουν να ξεχάσεις οτι οδηγάς ένα μεγάλο cruiser, και να αρχίσεις να κυνηγάς μοτοσυκλέτες πιο σπόρ, αν και όλα έχουν ένα όριο λόγω βάρους και μαλακών αναρτήσεων. Η κύρια διαφορά της με ένα Αμερικάνικο cruiser είναι οτι αγαπάει τους υψηλότερους ρυθμούς περιστροφής σαν γνήσιος Ιταλικός V 90, και όχι να δουλεύει με 5η και 2000rpm. H προστασία απο τον αέρα είναι πολύ καλή, δεν επηρεάζεται εύκολα απο πλάγιο άνεμο, αλλά η κάθετη μεγάλη ζελατίνα μακριά απο το κράνος του αναβάτη μπορεί να δημιουργήσει θόρυβο ή αναταράξεις ανάλογα με το ύψος του οδηγού και την ένταση του ανέμου. Η αλήθεια έιναι πως όλα τα όμορφα στοιχεία που έχει όπως οι προβολείς ομίχλης, οι κλασικές βαλίτσες,  το διάφανο κάθετο τζάμι, υπηρετούν περισσότερο την αισθητική απο την αεροδυναμική.

Αξίζει;
Αυτήν την μοτοσυκλέτα την έχω στην καρδιά μου, είναι αγνή, απλή και όμορφη, ακόμα αν και μερικά στοιχεία της χάριν της αισθητικής θυσιάζουν την πρακτικότητα. Η Moto Guzzi κρατάει ζωντανό το πνεύμα της πρώτης California, και τις αρχές που την έκαναν τόσο επιτυχημένη μοτοσυκλέτα : απλή, όμορφη, αξιόπιστη, ζωηρή, ταξιδιάρα, διαχρονικό σχέδιο. Έχω την εντύπωση πως θα βαρεθούμε ο ένας τον άλλον και θα γεράσουμε μαζί, και αν κάποια στιγμή δεν μπορώ να την καβαλάω θα χαίρομαι να την κοιτάω και να ονειρεύομαι!

Copyright © guzzista.gr

Cali 1
Cali vintage1
Cali vintage2
Cali vintage3
Cali vintage4
Cali vintage6
GT850 California

Μοντέλο: Moto Guzzi California Vintage
Χρονολογία: 2006-2012
Κινητήρας: Αερόψυκτος, 4Τ, εγκάρσιος 90° V-twin, OHV, 2 βαλβίδες ανα κύλινδρο
Χωρητικότητα: 1064cc
Διαδρομή: 92 x 80 mm
Συμπίεση: 9.8:1
Απόδοση: 72.41 HP (52.9 kW)) @ 6400 RPM
Ροπή: 94.00 Nm (9.6 kgf-m or 69.3 ft.lbs) @ 5000 RPM
Τροφοδοσία: Injection Magneti Marelli IAW alfa-n system Multipoint phased sequential fuel; 2 σώματα 40 mm με injectors Weber IW 031
ECU: Magneti Marelli IAW 15RC electronic digital ignition with inductive spark
Προδιαγραφές: Τριοδικός καταλύτης με αισθητήτα Lambda Euro 3
Μετάδοση: κιβώτιο 5 ταχυτήτων, τελική μετάδοση με αξονα
Πλαίσιο: Tonti, αφαιρούμενο κάτω τμήμα
Αναρτήσεις: εμπρός-Marzocchi τηλεσκοπικό πηρούνι, 45 mm, ρυθμιζόμενο-140mm διαδρομή πίσω-ψαλίδι με δύο αμορτισέρ ρυθμιζόμενα-96mm διαδρομή
Φρένα: Εμπρός:Δίσκοι 320mm Brembo χρυσή σειρά με τετραπίστονες δαγκάνες πίσω:Δίσκος 282mm, 2πίστονη δαγκάνα, integrale
Τροχοί: Με ακτίνες, στεφάνια Βοrrani, εμπρός- 110/90-VB18, πίσω- 140/70-VB17
Χωρητικότητα βενζίνης: 19 Λίτρα/ 4 λίτρα ρεζέρβα
Ύψος σέλλας: 780mm
Κατανάλωση: 5.5lt/100km
Βάρος κενό: 263 kg
< Προηγούμενα Επόμενα >

Σχετικοί σύνδεσμοι

Facebook google_plus linkedin Twitter YouTube Flickr Rss_feed
Πάνω