Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Facebook Twitter YouTube Rss_feed
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικά arrow Άδειες οδήγησης: ΑΜ, Α1, Α2 , Α

Άδειες οδήγησης: ΑΜ, Α1, Α2 , Α

Αξιολόγηση χρηστών: ONONONONON / 38
Φτωχό Αριστο 
Έχει γραφτεί από Quota

MetabibasiΣτις 19 Ιανουαρίου, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τις άδειες οδήγησης τέθηκε σε ισχύ. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν σκούτερ, μοτοσυκλέτες και τρίκυκλα όλων των ισχύων και των  χωρητικοτήτων (cc) του κυλίνδρου υπόκεινται επίσης σε αυτούς τους νόμους. Η νέα ευρωπαϊκή άδεια για τους μοτοσικλετιστές περιλαμβάνει τέσσερεις κατηγορίες αδειών : ΑΜ, Α1, Α2 και Α.

Η άδεια AM, για την οποία οι υποψήφιοι καλούνται να περάσουν εξετάσεις θεωρίας και (στις περισσότερες χώρες) πρακτική δοκιμασία οδήγησης, δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο να οδηγεί μοτοποδήλατα με κυλινδρισμό μέχρι 50 cc και η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 4 kw, με μέγιστη προβλεπόμενη ταχύτητα τα 45 km/h. Η ελάχιστη ηλικία στην οποία μπορεί να εκδοθεί άδεια AM ρυθμίζεται σε εθνικό επίπεδο, είναι 14 στη Γαλλία, την Ιταλία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Πολωνία και 15 στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία, τη Σλοβακία. Για να αποκτήσετε μια άδεια AM και να οδηγήσετε 50 cc μηχανάκι, η ελάχιστη ηλικία είναι 16 στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το υψηλότερο κατώτατο όριο ηλικίας για την οδήγηση των 50 cc σκούτερ είναι 17 στην Κύπρο και 18 στη Δανία. Οι εθνικοί νόμοι θέτουν ένα ελάχιστο όριο ηλικίας των 18 για τους αναβάτες πού μεταφέρουν έναν επιβάτη. Κάθε κατηγορία της άδειας οδήγησης για ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσικλέτα επιτρέπει επίσης στον κάτοχο να οδηγεί 50 cc μηχανάκι.

Η άδεια Α1 δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό της να οδηγεί μοτοσικλέτες και σκούτερ με κυβισμό απο 50 cc έως 125 cc και ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 11 kw. Και πάλι, το κριτήριο της ηλικίας αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο. Κυμαίνεται από 16 στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, απο 17 στο Ηνωμένο Βασίλειο και απο 18 στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία.

Η άδεια Α2 εκδίδεται για μοτοσικλέτες και σκούτερ άνω των 125 cc με ισχύ όμως που δεν υπερβαίνει τα 35 kw. Μπορεί να αποκτηθεί,  περνώντας κάποιο τέστ, στα 18 σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, με λίγες εξαιρέσεις : 19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 20 στην Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Δανία και το Βέλγιο.

Η άδεια Α επιτρέπει στον κάτοχο να οδηγήσει οποιοδήποτε είδος μοτοσικλέτας, χωρίς περιορισμούς στον κυλινδρισμό και την ισχύ. Σε καμία χώρα δεν εκδίδεται πριν απ' το ελάχιστο όριο ηλικίας των 20 ετών, αυξανόμενο σε πολλές περιπτώσεις στα 22. Η άδεια Α λαμβάνεται μετά από επιτυχή εξέταση και μετά από δύο χρόνια εμπειρίας με άδεια Α2. Κάποιες χώρες θα είναι σε θέση να αποφασίζουν αν θα επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στην άδεια τύπου Α, μέσω μιας εξέτασης, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια Α2, αλλά με ένα υψηλότερο ελάχιστο όριο ηλικίας (24).

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θεσπίζουν ένα κοινό ελάχιστο όριο ηλικίας σε όλες τις χώρες για τα τρίκυκλα με ισχύ όχι περισσότερη απο 15 kw · θα είναι δυνατόν να οδηγούν τέτοια οχήματα με άδεια Α από την ηλικία των 21 ετών, και σε ορισμένες χώρες (π.χ., Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Φινλανδία, Τσεχική Δημοκρατία) με άδεια B, αλλά με ελάχιστη ηλικία των 21 ετών.

Μερικά από τα best-seller μοντέλα στο ευρύ φάσμα των μοτοσικλετών με τα σημαντικά εμπορικά σήματα του Ομίλου Piaggio, Aprilia και Moto Guzzi, είναι ήδη συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την άδεια Α2. Οι κάτοχοι αυτής της άδειας μπορούν να οδηγήσουν :

APRILIA

 • Shiver 750
 • Shiver 750 ABS
 • Mana 850 GT ABS
 • Dorsoduro 750
 • Dorsoduro 750 ABS
 • Dorsoduro 750 Factory
 • Dorsoduro 750 Factory ABS.

MOTO GUZZI

 • Nevada 750
 • V7 Stone
 • V7 Special
 • V7 Racer.

Πηγή: Piaggio - Μετάφραση: Quota
Copyright © guzzista.gr

Επόμενα >

Σχετικοί σύνδεσμοι

Facebook google_plus linkedin Twitter YouTube Flickr Rss_feed
Πάνω