Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
Facebook Twitter YouTube Rss_feed
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικά arrow Λάδια και Guzzi

Λάδια και Guzzi

Αξιολόγηση χρηστών: ONONONONON / 88
Φτωχό Αριστο 
Έχει γραφτεί από Tasos Pap.

oilΓκουτσο-λαδολογίας το ανάγνωσμα.

Εντάξει δεν χρειάζεται να είσαστε και όρθιοι όπως στην εκκλησία για να το διαβάσετε, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε τι σημαίνει να τηρώ κάτι με «θρησκευτική ευλάβεια».

Τελικά όμως τι χρησιμεύουν τα λάδια;
1.Μαρκάρω το σημείο που παρκάρω
2.Λερώνω τα παντελόνια και τα παπούτσια μου.
3.Με βοηθάνε να μάθω να αλλάζω φλάντζες.
4.Συμπληρώστε τη δική σας εμπειρία…

Σε τι άλλο χρησιμεύουν λοιπόν; Βιάστηκες να δώσεις τη σωστή απάντηση; Μπράβο, όμως δεν είναι απλά η λίπανση ο ρόλος τους.

Παράδειγμα: γιατί μαυρίζουν τα λάδια; Γιατί απλά ο ρόλος τους είναι να μαζεύουν την κάπνα που περνάει από το θάλαμο καύσης, έτσι ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα σε άλλα ευαίσθητα σημεία του κινητήρα. Άλλη λειτουργία του λαδιού είναι να προστατεύει τα μέταλλα από την οξείδωση, όπως επίσης να κρατάει τον κινητήρα καθαρό με τα απορρυπαντικά και διασπαρτικά πρόσθετα που έχει. Επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα να αδρανοποιούν τα οξέα.

Πώς να διαλέξω όμως το κατάλληλο λάδι;

Ας δούμε τα πράγματα με βάση την εφαρμογή που θέλουμε, τα Guzzi δηλαδή:
Αξίωμα 1ο. Τα Guzzi έχουν κινητήρες με ξηρό συμπλέκτη.
Αξίωμα 2ο. Τα Guzzi είναι τετράχρονα (εξαιρουμένου του TS 250 του ’74 ή αλλιώς Benelli 2C και μερικών μικρού κυβισμού μοντέλων).
Τα δύο αυτά αξιώματα μας βοηθάνε να περιορίσουμε – κάπως – το θέμα μας. Τα λάδια λοιπόν που θέλουν οι κούκλες μας είναι παρόμοια αλλά όχι απαραίτητα ίδια με τα αυτοκινητιστικά.

Ξανά το βασικό ερώτημα είναι λοιπόν: τι λάδι να βάλω; Η απάντηση είναι σχετικά απλή: Τουλάχιστον το λάδι που γράφει το βιβλίο ιδιοκτήτη.
Ας το πάρουμε με παραδείγματα. Στην Breva που έχω προτείνεται το Agip Racing 4T 10W-60. Επιπρόσθετα στις προδιαγραφές λαδιού η Guzzi ζητά τουλάχιστον SAE 10W-60, ή CCMG G-4, API SG.

Πολλές προδιαγραφές, μεγάλο μπλέξιμο στο κεφάλι μας. Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που βγάζουν προδιαγραφές για τα λάδια; Δυστυχώς είναι πολλοί και με διαφορετικές προδιαγραφές και προτεραιότητες. Για να τους δούμε:

  • SAE (Society of Automotive Engineers). Εδώ έχουμε το πιο κλασικό σύστημα που αναφέρεται σε ιξώδες. Δηλαδή στο πόσο εύκολα ή δύσκολα ρέει κάποιο λάδι. Η απλή ερμηνεία είναι πως για ένα πολύτυπο λάδι θέλουμε ο πρώτος αριθμός που ακολουθείται από το γράμμα “W” (Winter) να είναι όσο μικρότερος γίνεται. Αυτό μας εξασφαλίζει μια καλή συμπεριφορά του λαδιού στις χαμηλές θερμοκρασίες. Πρακτικά αν δεν σχεδιάζετε ταξίδι στη Φλώρινα ή σε κρύα βουνά, δεν χρειάζεται να είστε μανιακοί με αυτό το νούμερο. Το δεύτερο νούμερο που αφορά το ιξώδες στους 100 οC είναι σημαντικό με την έννοια πως όσο είναι μεγαλύτερο (50 ή 60) τόσο καλύτερη λίπανση προσφέρει.
  • API (American Petroleum Institute). Αυτοί λοιπόν εκτός από το ιξώδες ελέγχουν και άλλες ιδιότητες. Έχουν φτιάξει μια σειρά προδιαγραφών, τις Sx, όπου S αντιστοιχεί σε βενζινοκινητήρες, και το x προχωρεί αλφαβητικά σε πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Η τελευταία είναι η SN και όπως όλες οι προηγούμενες, υπερκαλύπτει την SM. Οι εν ισχύ προδιαγραφές είναι οι SN, SM, SL και SJ. Παρόλα αυτά πολλά μοτοσικλετιστικά λάδια είναι ακόμη στις προδιαγραφές SF και SG. Αυτό συμβαίνει γιατί από το SJ και μετά η API έπαψε να ασχολείται με υγρούς συμπλέκτες.
  • CCMC (και όχι CCMG που γράφει το εγχειρίδιο) = Comité des Constructeurs du Marché Commun δηλαδή Επιτροπή Κατασκευαστών της Κοινής Αγοράς που πλέον έχει αντικατασταθεί σαν οργανισμός από την ACEA και επομένως απλά θα αναφέρω πως οι παλαιοί κωδικοί CCMC Gx έχουν αντικατασταθεί από τους ACEA Ax.
  • ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles). Είναι η συνέχεια της προηγούμενης. Δημιουργήθηκε γιατί οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές κάποια στιγμή «τα πήραν» με την API η οποία δεν ήθελε να δυσκολέψει τις  προδιαγραφές, ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις των πιο σύγχρονων κινητήρων. Αποτέλεσμα είναι βέβαια πως τα λάδια με προδιαγραφές ACEA να θεωρούνται καλύτερα. Πράγματι περνάνε δοκιμές υψηλής θερμοκρασίας/υψηλής διάτμησης, που δεν υπάρχουν στην API. Τα υπάρχοντα πρότυπα είναι A1 έως A5, και C1 έως C4 για οχήματα με καταλύτη.
  • JASO. Οι γιαπωνέζοι! Ασχολούνται με τα δικά τους οχήματα.
  • Οι κατασκευαστές. Ορισμένοι που ήθελαν να σιγουρευτούν πως τα λάδια στους κινητήρες τους θα ήταν άριστης ποιότητας ώστε να καλύπτουν τις εγγυήσεις και να αυξήσουν κατά πολύ τα διαστήματα μεταξύ αλλαγών, έφτιαξαν δικές τους αυστηρότερες προδιαγραφές. Ενδεικτικά υπάρχουν τα VW500.** και VW505.** της VAG, και επίσης άλλες προδιαγραφές της Mercedes, BMW, Porsche, GM, Ford, PSA κλπ.

Που καταλήγουμε λοιπόν; Στα σύγχρονα μοντέλα ακολουθούμε τη σύσταση του κατασκευαστή. Ενδεικτικά το AGIP Racing 4T 10W-60, έχει ιξώδες στους 100 oC 23,5 mm2/s. Τέτοιο νούμερο δεν συνηθίζεται σε «απλά» λάδια. Για να το ζητάνε οι μηχανικοί της Guzzi, κάτι ξέρουν. Γιατί όμως τόσο καλό λάδι ακολουθεί το παλαιό πρότυπο API SG και όχι κάποιο σύγχρονο; Αν το έκανε αυτό, τότε η Agip θα ήταν υποχρεωμένη να κατεβάσει πολύ την περιεκτικότητα σε φώσφορο και ψευδάργυρο, τα οποία δύο είναι βασικά συστατικά για τη καλή λίπανση. Έχουν το μειονέκτημα να δηλητηριάζουν σχετικά σύντομα τον καταλύτη. Προφανώς κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Οι Ιταλοί με την επιλογή του λαδιού έδειξαν τι διάλεξαν… Στα παλαιότερα μοντέλα και για τον ίδιο λόγο παραμένουμε στην παλιά προδιαγραφή SG. Για το ιξώδες ακολουθούμε τουλάχιστον τη σύσταση του κατασκευαστή για το μοντέλο μας. Αν για παράδειγμα συνιστά 15W/40, μπορούμε να κατεβάσουμε το χειμερινό νούμερο, και να πάμε στο 10W/40, ή στο 5W/40, αν κινούμαστε σε κρύες περιοχές. Αντίστοιχα το καλοκαίρι, καλό θα κάνουμε αν αλλάξουμε από 15W/40 σε 15W/50 ή 15W/60.

Ωραία τα λέμε τόση ώρα, αποφασίσαμε για το επόμενο super λάδι μας, όμως ο μηχανικός που συντηρεί την κούκλα, μου λέει να αλλάξω λάδια στα 5.000 χλμ ενώ η Guzzi γράφει στα 10.000 χλμ. Αν σας περισσεύουν ευρώ, σκεφτείτε εναλλακτική διάθεση του ποσού. Μα καλέ μου αναγνώστη, υπάρχει περίπτωση η Guzzi ή ο όποιος κατασκευαστής να σου πει να αλλάξεις στα 10.000 χλμ χωρίς να είναι σίγουρος πως δεν θα τον κυνηγήσεις επειδή πήρες τον στρόφαλο στο χέρι στα 7.000 χλμ; Το όριο που δίνει ο κατασκευαστής είναι το ελάχιστο όριο που έχει μετρήσει πως αντέχει η μηχανή, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Ακόμη διαβάζετε; Κακώς, έξω γρήγορα για βόλτα με τη Guzzi σας!

Copyright © guzzista.gr

< Προηγούμενα Επόμενα >

Σχετικοί σύνδεσμοι

Facebook google_plus linkedin Twitter YouTube Flickr Rss_feed
Πάνω